UPDATE: Luptele între forțele guvernamentale și rebeli s-au desfășurat în mai multe zone ale capitalei Juba, însă, potrivit martorilor, cele mai dure confruntări au avut loc în cartierul Jebel, unde se află reședința vicepreședintelui Riek Machar, liderul rebelilor.
Jamet Gatdet, purtătorul de cuvânt al lui Machar, a declarat că forțele loiale președintelui Salva Kiir au atacat pozițiile forțelor lui Machar în Jebel și a negat informațiile că forțele rebele ar fi fugit în taberele aflate sub protecție ONU.
„(Forțele rebele)Dețin controlul deplin asupra tuturor zonelor din jurul cartierului Jebel”, a adăugat Gatdet pe rețelele sociale.
De asemenea, lupte grele au fost înregistrate și în zona aeroportului Juba. Compania aeriană Kenya Airways a anunțat că a suspendat zborurile spre Juba „din cauza situației incerte de securitate.”
În decembrie 2013, luptă pentru putere între Kiir și Machar a escaladat într-un conflict militar în urma căruia au murit zeci de mii de persoane, iar peste 2 milioane de oameni au fost nevoiți să-și părăsească casele.
Formarea unui guvern de uniune națională, în luna aprilie, a fost văzut ca un pas important în stoparea luptelor, dar recentele violențe pun sub semnul întrebării speranțele legate de soluționarea conflictului.
Știrea inițială
Focuri de armă au izbucnit vineri seară în apropierea casei de stat, unde președintele țării, Salva Kiir, avea o întrevedere cu prim-vicepreședintele Sudanului de Sud, notează BBC.
Lupta a fost aparent declanșată de un schimb de focuri între bodyguarzii celor doi reprezentanți ai statului. Lupta a escaladat apoi și între civili.
Sudanul de Sud este cea mai nouă țară a lumii, anul acesta împlinindu-se 5 ani de la proclamarea independenței țării. Din caua divizării puternice și a războiului civil, nicio aniversare nu va avea loc în 2016.
Deși în 2015 autoritățile au încercat să pună capăt celor peste 20 de luni de război civil printr-un acord, acesta a fost încălcat în mod repetat.